Det danska Skåne

Läser Gunnar Wetterbergs ledare på Expressen om att Skåne är på väg att bli danskt. Är det verkligen så? Nej, det vore att mobba Skåne att kalla det dansk. Likväl vore det att mobba Danmark att kalla det skånskt. Den sammanslagning Gunnar uppmärksammar stämmer dock. Det pendlas mellan Malmö – Köpenhamn dagligen. Svenskar förstår danska utan större problem, för precis som Gunnar tar upp så är en skåning uppväxt med dansk tv som komplement till den svenska.

Varför måste vi på något sätt bestämma oss för att det är Skåne som håller på att bli danskt? Det har under flera år kallats för Öresundsregionen och jag tycker det ska förbli så. Att Öresundsregionen består av två länder kan, enligt mig, bara vara positivt. Visst finns det några negativa saker, men de är faktiskt statens fel. Givetvis är det skatterna jag pratar om. Jag är inte helt insatt i detta men tror mig veta att du tjänar rätt bra på att bo i Sverige och jobba i Danmark, men om du bor i Danmark och jobbar i Sverige förlorar du på det. Eller?! Rätta mig gärna om jag har fel.

Även en tråkig myndighet som Arbetsförmedlingen har, för flera år sedan, uppmärksammat detta. När man söker jobb via arbetsort finns Sveriges alla län, utomlands och Öresundsregionen som alternativ. Öresundregionen är inte bara en attraktiv arbetsmarknad utan det är även attraktivt att bo och leva där. Närheten till stora städer, olika kulturer och natur är en kombination du inte finner på många andra ställen.

Precis som det talades om för tio år sedan då Öresundsbron invigdes, så är bron full av möjligheter och vår öppning mot Europa.

Postad i OkategoriseradeTaggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *