Varför ska tjejer behöva lära sig att vara rädda för killar?

Visste ni att det nyligen kommit ett nagellack som förhindrar våldtäkter? Tjejen ska alltså stoppa ner fingrarna i drinken och om drinken är spetsad med en typisk ’date rape’ drog så ändras färgen på naglarna. Svinbra tycker många, uruselt tycker jag (och många med mig). Varför ska tjejer behöva lära sig att vara rädda för killar? Varför kan vi inte lära killar att inte våldta istället?

När jag flyttade till Malmö bestämde jag mig för att sluta vara rädd. Jag hade tröttnat på att inte våga gå hem själv om kvällarna, ringa vänner som fick tvångsprata med mig tills jag kommit hem och kunnat låsa dörren och hänga på säkerhetskedjan, att ständigt se mig om efter skumma typer som potentiellt ville våldta, råna eller misshandla mig. All denna rädsla för att jag har lärt mig att vissa killar är farliga för tjejer, men det är lika bra att vara rädd för alla eftersom det inte riktigt går att se på dem vem som är är vänlig och vem som är farlig.

Jag tar inga större risker när jag rör mig ute i nattens mörker, men jag är inte rädd. Händer det, så händer det för att jag var på fel plats vid fel tidpunkt. En händelse jag i så fall får bearbeta då. Förhoppningsvis hamnar jag aldrig i situationen. Jag vill inte vara rädd för ett eventuellt hela tiden. Det bör ingen annan heller vara.

Jag förstår att det inte bara är att lära killar att sluta våldta. Det krävs mycket redan från barnsben. Lära om respekt, att ett nej är ett nej, att en undanknuffad hand inte betyder fortsätt. Något många killar kan behöva lära sig oavsett ålder och det lär de sig inte om det inte pratas om det. Att prata om var gränser går är bättre än ett nagellack.

Det där nagellacket kommer jag inte köpa. Dels för att de flesta våldtäkter sker med någon man känner, på en fest, med sin pojkvän, med någon bekant osv. och det kan inget nagellack rädda dig från. Dels för att jag vill tro på killar. Vill tro att de allra flesta är snälla, fina människor som inte är ute efter att skada tjejer.

Postad i OkategoriseradeTaggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *