Journalistik, Blogg A: Nyhetsvärdering

Att Anna Anka från tv3 nya serie Svenska Hollywoodfruar har skapat flera rubriker under veckan som gått har väl inte undgått någon? Hennes ärliga och lite grova kommentarer har upprört många och skapat väldiga diskussioner. Frågan är då varför media väljer att ge henne denna uppmärksamhet, hon så gärna vill ha, när det upprör. Det är just därför, för att det upprör. Hennes beteende är så osvenskt att mänskor känner, tycker och tänker.

Anna Anka är från Sverige, vilket ger läsaren en närhet till henne och då också intresse. Hon är i och med sitt äktenskap med Paul Anka en kändis, vilket även det ger intresse. Hon beter sig osvenskt och lever ett lyxliv, vilket ger upprörda känslor och därför också intresse. Det som upprör mest är hennes uttalanden i pressen, hon säger hennes ärliga mening om och om och om och om igen. Alla dessa rubriker syns överallt och den avsky som hos många vuxit fram mot henne, gör också att man törstar efter mer skit från henne. Detta säljer och det är det tidningarna vill och därför fiskar tidningar kommentarer.

Fenomenet syns ofta. Många tycker att hon gör bort sig, många ogillar henne, men alla vill läsa om henne. Anna Anka säljer. Tidningarna skriver.

Linda Chen försvann mystiskt för sju veckor sedan, försvinnandet rubricerades som människorov och mot hennes fästman Mats Alm fanns inga misstankar. Polisen ansåg sig göra framsteg i utredningen men behövde lite fler uppgifter från Mats. När han inte dök upp hos polisen på utsatt tid blev polisen misstänksam och åkte hem till hans lägenhet. Lägenheten var tom och Mats hade inte dykt upp på sitt arbete heller. Det fanns fortfarande inga misstankar mot honom, snarare tvärtom att även Mats råkat ut för något hemskt. Under fredagseftermiddagen återfanns Mats Alm, förvirrad med brännskador. I närheten fanns även en människokropp och nu är Mats anhållen misstänkt för att ha något att göra med sin sambos försvinnande.

Det finns flera aspekter i detta fall som gör det till en bra nyhet. Närheten är påtaglig, det är svenska människor och det händer här i Sverige. Det skapar en obehagskänsla hos många att det faktiskt händer så nära. Även obehagskänslan händelsen skapar gör det till en intressant nyhet. Precis som med Anna Anka så väcker detta mycket känslor och då säljer tidningar. Det är tyvärr ofta säljbarheten i nyheten som avgör hur mycket som skrivs och var i tidningen nyheten hamnar.

En annan viktig detalj i just detta fall är mystiken. Först försvinner Linda och sju veckor senare hennes sambo som återfinns brännskadad och förvirrad efter några dagar. Mystiken kring fallet leder till nyfikenhet vilket resulterar i att vi vill veta vad som händer.

Som sagt så är det de nyheter som väcker känslor hos målgruppen som värderas högst.

Postad i OkategoriseradeTaggar

4 reaktioner till “Journalistik, Blogg A: Nyhetsvärdering

 1. Du har valt två ämnen som kvällstidningar skrivit mycket om. Anna Ankas idéer om kvinnans relation till mannen är provocerande och känns overkligt. Finns det kvinnor i dag som tycker så här? Är det något som TV3 planterat i mediabruset för att väcka uppmärksamhet? Ska tidningar haka på? Ska medier skriva vad folk vill ha? (Eller vill de det?)
  Gary

 2. Bra inlägg =)

  Anna Anka tycker jag personligen kan strunta i att skriva om. Antar dock att det finns läsare som är mer än villiga att ge henne den uppmärksamhet hon är ute efter och tidningarna ger läsarna vad de vill ha. TV-kändisars korkade uttalanden skapar rubriken, så är det väl bara, men något större nyhetsvärde har väl knappast händelserna.

  Försvinnandet av den unga kvinnan har kommit att följas upp. Det känns rätt att fortsätta skriva om händelsen när nya misstankar dyker upp, har läsarna en gång satt sig in i historien skapas en nyfikenhet på uppföljning..

 3. Väldigt kul att läsa ditt inlägg, mycket välskrivet och intressant. Tycka vad man vill om Anna Anka men folk läser det och intresserar sig för det, så självklart skriver tidningarna. Kändisar är ju någonting som gärna blossas upp och väcker känslor hos folk. Men om vi slutar läsa om "strunt" kanske tidningarna också slutar att skriva om det.

  Din andra nyhet är lite mer känslosam på riktigt. Väldigt mystiskt och samtidigt lite spännande som du säger. Denna nyhet blev också sensationell och mer än ett vanligt mord/försvinnande när sambon går ut i media och sedan visar sig vara inblandad själv. En utmärkt "kontrast" för tidningarna. Kanske skrev inte tidningarna om det, men Mats Alm var faktiskt relativt tidigt misstänkt i detta fallet.

  /Joakim

 4. Ett intressant och välskrivet inlägg med bra frågeställningar! Anna Anka har ingen motsvarighet i mediasverige och hennes åsikter både fascinerar och upprör. Personligen tycker jag inte hon har något större nyhetsvärde i fråga om "riktiga" nyheter.

  som sagt ett bra formulerat inlägg med personlig touch :)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *